Reprezentantii teoriei adevarului coerenta apreciaza  valoarea ideilor din perspectiva compatibilitatii lor cu ansamblul ideilor considerate la un moment dat adevarate . O anumita idee va fi considerata adevarata numai daca va fi in concordanta cu acest sistem. Se va spune ca adevarul este o proprietate a intregului sistem de “cunostinte “.

S-a obiectat insa : a)  este posibil sa avem doua propozitii contradictorii compatibile cu sistemul de propozitii acceptate deja ca adevaruri (deci consistenta logica nu este decat o conditie suficienta);  b) pentru a fi siguri ar trebui sa avem un singur sistem de adevaruri la care sa ne raportam : ne putem imagina doua asemenea sisteme, noncontradictorii fiecare in parte; in acest caz s-ar putea sa admitem ca trebuie sa raportam cele doua sisteme la lumea reala;  c) coerenta presupune principiul noncontradictiei, dar nu ne poate ajuta sa decidem daca acesta este adevarat sau nu.

In consecinta, coerenta poate fi apreciata doar ca test negativ al adevarului: ne poate ajuta sa decidem ca unele dintre ideile noastre sunt false, dar nu si care si de ce sunt adevarate.

Anunțuri